Hoe het begon


Dat het bekende gele snoepje met de zure kern lekker is, weten we allang. Maar waar komt Bonbons Napoleon, zoals de oorspronkelijke naam luidt, eigenlijk vandaan?

Bakkerij 'Den Gouden Bol'
Het is 1912 als de Antwerpse bakker Louis Janssen besluit om, in navolging van een collega-bakker, snoep te gaan maken. In de kelder van zijn bakkerij ‘ In Den Gouden Bol’ maakt hij het heerlijke snoepje dat we bijna 100 jaar later nog steeds kennen als Napoleon. De lekkernij viel goed in de smaak bij de Antwerpenaren en verdiende een naam. Toen een bevriende chocolatier tijdens een borrel opschepte over zijn nieuwe praline, die hij de naam ‘Caesar’ gaf, riep Louis: ‘Dan noem ik mijn snoepje Napoleon’. Hij kon destijds niet vermoeden dat zijn snoepje honderd jaar later onder deze naam immens populair zou zijn.

Meer over 100 jaar Napoleon (PDF) >

Van Antwerpen naar Breskens
Van de Caesar praline wordt weinig meer vernomen. Van Napoleon des te meer! In de loop der jaren wordt de ‘gouden bol’ van bakker Janssen steeds populairder. Nadat de fabriek in hartje Antwerpen door de groei uit zijn voegen dreigt te barsten, verhuist Napoleon naar een grotere fabriek. De locatie wordt Schelle, dat een kleine 15 km ten zuidwesten van Antwerpen ligt. In 2003 verhuist Napoleon opnieuw, ditmaal naar Breskens in Zeeuws-Vlaanderen. 

Steeds ruimer assortiment
Bijna honderd jaar na de uitvinding van het Napoleon-snoepje is het assortiment enorm uitgebreid. Naast de klassieke fruitsmaken Lempur (met citroensmaak), Fruitmix, Wijnballen, Pompur (met appelsmaak) en Fruitmix lollies (met zure vulling), zijn er een colasmaak en twee dropsmaken met poedervulling: zwart-witkogels (met salmiak) en dropkogels. Vanaf 2012 kent Napoleon ook de variant Energy, met de herkenbare smaak van een energiedrankje.

Unieke historische beelden
Bekijk een unieke historische film uit de jaren '40 over het vervaardigen van  - zoals het toen nog heette - Bonbons Napoleon.