Hoe het begon


Dat het bekende gele snoepje met de zure kern lekker is, weten we allang. Maar waar komt Bonbons Napoleon, zoals de oorspronkelijke naam luidt, eigenlijk vandaan?

Bakkerij 'Den Gouden Bol'
De Napoleon kogel werd voor het eerst gemaakt in 1912 door bakker Janssen aan de Steenweg in Antwerpen. Meer dan 100 jaar later worden de kogels nog steeds gemaakt volgens de originele, traditionele receptuur, met natuurlijke ingrediënten. 

Meer over 100 jaar Napoleon (PDF) >

Van Antwerpen naar Breskens
Van de Caesar praline wordt weinig meer vernomen. Van Napoleon des te meer! In de loop der jaren wordt de ‘gouden bol’ van bakker Janssen steeds populairder. Nadat de fabriek in hartje Antwerpen door de groei uit zijn voegen dreigt te barsten, verhuist Napoleon naar een grotere fabriek. De locatie wordt Schelle, dat een kleine 15 km ten zuidwesten van Antwerpen ligt. In 2003 verhuist Napoleon opnieuw, ditmaal naar Breskens in Zeeuws-Vlaanderen. 

Steeds ruimer assortiment
Bijna honderd jaar na de uitvinding van het Napoleon-snoepje is het assortiment enorm uitgebreid. Naast de klassieke fruitsmaken Citron (met citroensmaak), Fruitmix, Framboise, Apple (met appelsmaak), Ananas, Cassis en Fruitmix lollies (met zure vulling), zijn er een colasmaak en twee dropsmaken met poedervulling: zwart-witkogels (met salmiak) en dropkogels. Naast deze smaken zijn er sinds 2018 ook twee varianten drop-fruit DUO’s. 

Unieke historische beelden
Bekijk een unieke historische film uit de jaren '40 over het vervaardigen van  - zoals het toen nog heette - Bonbons Napoleon.